LA IMPORTÀNCIA DE L’AIGUA

Publicat el

09/11/2021

L’aigua és una condició prèvia per a l’existència humana i per a la sostenibilitat del planeta. ”

INFORME SOBRE L’AIGUA DE L’ONU

A BUFF, protegim, preservem i estimem els recursos de la terra. Aprofitem el poder de l’aigua mitjançant un molí d’aigua català que produeix alguns dels fils que converteixen els nostres productes en els més emblemàtics. 

POTÈNCIA D’AIGUA

L’aigua, el més valuós dels recursos, evoca immediatament els oceans on ens encanta nedar, els rius i rierols que flueixen a través de terres fèrtils, la hidratació que desitgem en una llarga caminada o al final d’un entrenament. És l’única substància de la terra que es troba de forma natural en tres formes: líquida, sòlida i gasosa. Es calcula que una persona pot sobreviure gairebé un mes sense menjar, però no més d’una setmana sense aigua. Potser sabeu que el cos humà té un 60-70 % d’aigua. També podríeu reconèixer l’H2O com el nom químic de l’aigua, però sabíeu que l’aigua era una de les grans forces abans de la revolució industrial i que continua essent la força que hi ha darrere d’alguns dels nostres teixits més avançats? 

Penseu en l’aigua com a tecnologia primerenca

Fa més de 2000 anys, els antics grecs feien servir l’aigua per fer rodar les rodes per moldre el gra. Aquest mateix sistema va ser el punt de partida de les fàbriques de cotó que es van convertir en la indústria tèxtil actual. Una vegada que l’energia hidràulica del riu es va posar en funcionament, alimentant els telers i els transbordadors industrials necessaris per crear teixits, el que abans eren comunitats rurals es va convertir en petites industrials autònomes.

A Catalunya, lloc de naixement de BUFF®, hi ha una llarga tradició de fabricació tèxtil, que va atreure treballadors del sud d’Espanya a viure a les noves colònies obreres que es van crear a la vora del riu Llobregat. Els industrials catalans de l’època construïen cases, escoles, botigues i esglésies al voltant dels molins, sovint encarregant per a la seva colònia edificis d’un llegat arquitectònic durador. A mesura que l’electricitat i la modernitat, finalment, van assumir el control i la fabricació a l’estranger va amenaçar de tancar tota la indústria, les colònies obreres originals de finals del segle XIX i principis del segle XX van desaparèixer, però el seu llegat continua.

A BUFF®, estem orgullosos de dir que encara podem recórrer a les fonts més locals per a la producció de teixits. Els mateixos edificis que es van construir a finals del 1800 per aprofitar la cascada i l’antic molí fariner de la Casa Grande de Cal Riera són avui la llar de la filatura Filats Gonfaus. Només en l’últim any, aquest molí ha subministrat a BUFF® 90 000 quilograms de fil, emprats per fabricar 2,3 milions d’unitats del Original Multifuncional EcoStretch el nostre producte més emblemàtic. 

Sent el flux

Avui, amb l’aigua que flueix pel riu, a Filats Gonfaus utilitzen l’energia hidràulica per generar fins al 40 % de la seva energia, una xifra que pretenen augmentar durant els propers dos anys. I, d’acord amb el nostre compromís d’aconseguir fonts d’energia 100 % renovables, és aquest 40 % el que utilitza Filats Gonfaus quan es produeixen fils per BUFF®. 

 Quan aprofitem el poder de la natura en els nostres processos de producció, aprofitem quelcom primordial, quelcom més important que un mitjà per a un fi. És el poder d’una força natural que recorre les línies de producció, un fil conductor de tradicions i innovacions. Tècniques que antigament eren artesanes ara estan completament automatitzades, tot i que encara funcionen des del mateix riu. Quan prengueu el pròxim refrescant glop d’aigua, beureu profundament del poder que hi ha a darrere, una història de la natura i l’home que treballen junts en lloc d’uns contra els altres. Sentiu el poder de l’aigua que flueix del procés al teixit, del teixit al producte, del producte a vosaltres quan correu, quan pugeu muntanyes, quan us aventureu a la natura, connectats al gir del molí d’aigua, un viatge de força i natura que ens connecta a tots. És una història antiga, una història nova, una història necessària. 

Volem que cada dia i cada acció comptin, i per això ens comprometem a ACTUAR, PROTEGIR, CUIDAR i DO MORE NOW. Aconseguir aquests objectius és un viatge, i ens agradaria compartir-lo de manera que, pas a pas, avancem junts cap a un futur millor. 

Explora per Tag