TOTS NOSALTRES SOM CAPITANS

ACTING TODAY FOR CLEAN WATER TOMORROW  

Publicat el

09/11/2021

Està a les mans de tots nosaltres prendre mesures per a protegir el planeta. I cada petit acte és significatiu. Però a vegades ens cal unir-nos per a generar més impacte. Chris Wittman i Daniel Andrews, dos guies de pesca esdevinguts conservacionistes a Florida, als Estats Units, entenen que la unió fa la força si es vol assolir un canvi positiu. La seva història neix de la necessitat i de la creença que dos individus poden marcar la diferència. Junts van fundar Captains For Clean Water, per tal de lluitar per la protecció dels recursos hídrics de Florida. Una organització sense ànim de lucre amb la qual BUFF® USA es va associar l’any 2020, i que ofereix a cada nou membre un Tubular Multifuncional CoolNet UV® personalitzat perquè dugui amb orgull com a soci de “Captains For Clean Water”.  

Tota l’aigua que mai hi haurà hi és ara mateix”

National Geographic

De guies de pesca a conservacionistes

Florida és la llar dels famosos Everglades, un dels aiguamolls més grans del món. Al segle XIX, les precipitacions van fer que el llac Okeechobee, el llac més gran de Florida, es desbordés per la riba sud, tot enviant un flux constant d’aigua dolça i neta cap al sud a través dels marges dels Everglades i crear el que es va anomenar “The River of Grass” (“El riu d’herba”). No obstant això, a mesura que es va anar poblant el territori i es va anar expandint l’agricultura industrialitzada, es va anar fent evident el dany causat per les pràctiques de mala gestió dels recursos hídrics a Florida. La contaminació per l’escorrentia de les explotacions riques en nutrients i les restriccions al flux natural del sud van provocar danys en els desequilibris de salinitat a les costes; la qual cosa va provocar un deteriorament radical de l’ecosistema.  A més, la manca d’aigua dolça procedent dels Everglades va posar en perill el subministrament d’aigua potable per a milions d’habitants de Florida  

Tot i que el Congrés dels Estats Units va aprovar el Pla integral de restauració de les Everglades (CERP, per les seves sigles en anglès), el 2000, la manca de finançament i suport polític va provocar un retard de dècades. Per a Chris Wittman i Daniel Andrews, els signes d’alerta del declivi i la manca d’acció real eren cada cop més difícils d’ignorar. Les marees rojes i les proliferacions d’algues cada cop eren més freqüents a la línia de costa tot enverinant per igual peixos i humans. El 2016, les descàrregues massives del llac Okeechobee van convertir els estuaris d’aigua salada en aigua dolça i van matar desenes de milers de criatures marines.  

Nosaltres mai ens vam proposar crear una organització. A mesura que vam anar sabent més del tema, ens vam adonar que ens trobàvem immersos en una lluita de David contra Goliat per salvar les nostres aigües”

La força de la gent

Decidits a marcar la diferència, van portar la seva lluita al Capitoli de l’Estat de Florida a Tallahassee per tal d’exigir un canvi, però ningú els va escoltar.  Tot cercant un nou enfocament, van decidir que havien d’ensenyar a la població local tot allò que estava en joc, i reunir un grup prou gran perquè llur veu fos escoltada. Gràcies a la seva passió i compromís, Captains For Clean Water és ara a l’avantguarda de la reforma mediambiental a Florida i ha creat un canvi cultural entre aquells que depenen de l’aigua neta, cosa que els permet fer-se escoltar, ser més actius i involucrar-se en la temàtica.  A través de l’educació i les campanyes, han agrupat a milers de membres i han sigut decisius per a un progrés tangible i durador.  

Aquest ideal comunitari ha contribuït a victòries històriques amb el pas del temps. Victòries com el projecte de llei 10 del Senat de Florida el 2017, que va aprovar 800 milions de dòlars de finançament per a l’embassament de l’Àrea agrícola dels Everglades (EAA, per les seves sigles en anglès), un important projecte de restauració. Abans de la votació d’aquest projecte de llei, centenars de persones es varen reunir per organitzar campanyes de redacció de cartes i van animar a tothom a escriure als seus legisladors. Només en aquell any van arribar a més de 15 milions de persones, i van unir les veus de grups d’organitzacions ecologistes, de cambres de comerç i del sector d’activitats a l’aire lliure. Un important treball de grup centrat en un nou manual d’operacions per a la gestió de l’aigua del llac Okeechobee (LOSOM, per les seves sigles en anglès), que controlarà la manera de gestionar els recursos hídrics del llac els propers deu anys. 

Des de llavors, amb l’ajut dels seus seguidors, han sigut capaços d’exposar i frustrar diversos intents de descarrilar el progrés per determinats interessos, han continuat impulsant la reforma de les polítiques i han vist com s’assignava finançament a la qualitat de l’aigua i la restauració dels Everglades en tots dos nivells, l’estatal i el federal en un temps rècord. Junts, els capitans proporcionen i fomenten la força de la gent normal per exigir als responsables polítics que implementin solucions a llarg termini per tal de salvar un paisatge i unes vies fluvials úniques de Florida  

Una aigua. Un equip.

A BUFF® creiem que tots nosaltres, siguem on siguem en aquest món, tenim un paper a jugar en la preservació dels nostres preuats recursos i en la protecció del planeta. Tots compartim els mateixos mars i oceans i tots hem de ser els capitans de l’aigua que ens sustenta. 

Volem que cada dia i cada acció comptin, i per això ens comprometem a ACTUAR, PROTEGIR, CUIDAR i DO MORE NOW. Aconseguir aquests objectius és un viatge, i ens agradaria compartir-lo de manera que, pas a pas, avancem junts cap a un futur millor. 

Explora per Tag