Abraçar el fred: guia de caminades hivernals a la neu

boy in the snow

Publicat el

24/01/2024

Les caminades a la neu són una meravella.  

Però encara és millor quan vas completament preparat.  

La mare natura no és cap broma, així que és millor evitar sorpreses no desitjades.  

El nostre equip de BUFF® està ple d’aventurers, així que consulta la nostra guia abans de fer qualsevol excursió d’hivern. 

Una visió general de les caminades d'hivern

L’hivern transforma els senders familiars en paisatges serens i coberts de neu, oferint una experiència única i impressionant per als àvids excursionistes.  

Tanmateix, aventurar-se al desert nevat requereix una consideració i una preparació acurades. Aprofundim en l’essencial de les caminades a l’hivern. 

Considereu el temps

Quan s’embarca en una aventura de caminades a l’hivern, és important reconèixer que el viatge pot requerir més temps en comparació amb les excursions realitzades en estacions més suaus.  

El terreny nevat, les condicions del camí en constant canvi i els possibles obstacles exigeixen un enfocament més prudent i deliberat. Per tant, és imprescindible planificar amb antelació, sobretot tenint en compte les hores de llum del dia disminuïdes i les inclemències del temps que acompanyen els mesos d’hivern. L’aposta és més alta a l’hivern.  

Tenir un pla, A, B i C us pot ajudar a ajustar el vostre dia a mesura que canvia el temps, l’hora i la vostra motivació. Establir un horari i una ubicació pot ajudar a evitar quedar-se encallat a l’exterior.  

Per exemple, si tu i la teva parella arribeu al cim inferior després de les 10:00 del matí, és hora de donar la volta en comptes d’insistir cap al cim. Això s’ha de comunicar abans d’iniciar la caminada i el vostre equip ha de tenir temps per considerar si és realista.  

Posar-se capes adequadament

Vestir-se adequadament és fonamental. La superposició de capes és la teva millor aliada, perquè t’assegures de poder regular la temperatura corporal sobre la marxa en cas de canvis meteorològics. 

Una capa exterior impermeable i windproof (resistent al vent) és essencial per protegir-vos dels elements, com ho són la base i les subcapes sense cotó. 

Establir expectatives realistes

Les caminades a l’hivern presenten reptes únics.  

Establiu objectius realistes segons el vostre nivell d’experiència, les condicions del camí i la previsió meteorològica. Estigueu preparats per a obstacles inesperats, com ara gel, pedres relliscoses i neu profunda. A ningú no li agrada el postholing, l’acció de caminar per la neu profunda on els peus es claven, creant una sèrie de forats com a petjades. Enfonsar-se a la neu fins al genoll o el maluc roba energia molt ràpidament i crea condicions desagradables per a altres usuaris del sender. No és agradable esquiar, fer raquetes de neu o, fins i tot, fer caminades per vells forats de petjada.  

Agafeu menjar i roba addicionals

Empaqueu subministraments addicionals, inclosos aperitius energètics com ara fruits secs, llavors i xocolata i capes addicionals de roba.  

No tots els climes requereixen una jaqueta de plomissol, però és millor estar ben preparat. La base i les capes mitjanes de merino et mantenen calent fins i tot quan estiguis humit per la suor o els elements i combina molt bé amb els colls i els barrets de Merino de BUFF ®.

Poden donar-se circumstàncies imprevistes i tenir provisions excedents pot marcar la diferència. 

Mai vagis sol

Les condicions hivernals poden ser imprevisibles i la seguretat hauria de ser una prioritat.  

Camineu sempre amb un acompanyant o un grup, assegurant-vos que hi hagi algú per ajudar-vos en cas d’emergència. 

Recordeu que si trigueu més a fer una ruta a l’hivern en comparació amb l’estiu, el rescat també necessitarà més temps per arribar-vos si passa alguna cosa.  

Micropuntes per a diferents tipus de senders

Hauríeu d’utilitzar micropuntes per millorar la tracció si feu senderisme per camins durs i/o gelats. Tot i que la tracció afegida sens dubte augmenta la confiança, recordeu que hi ha limitacions a les micropuntes. Els terrenys muntanyosos i escarpats poden requerir grampons més duradors i fiables. 

Els diferents tipus de senders poden requerir equipament específic addicional, així que trieu en conseqüència per garantir una experiència de caminades més segura i agradable. 

girl in the snow

Millors consells de seguretat per a caminades a la neu

Tenim més consells de seguretat per a les teves caminades a la neu:  

  • Utilitza protecció solar: el reflex del sol sobre la neu pot ser intens. Protegeix la teva pell amb protector solar i no oblidis les ulleres de sol per protegir els ulls. 
  • Estigues hidratat: l’aire fred pot ser enganyosament deshidratant. Beu aigua regularment per mantenir-te hidratat, encara que no tinguis set. Menjar neu no funciona! 
  • Porta aperitius rics en proteïnes: alimenta el teu cos amb aperitius rics en proteïnes per mantenir els nivells d’energia durant la caminada. 
  • Estableix una hora de retorn: la llum del dia és limitada a l’hivern, així que estableix un temps de retorn per assegurar-te que tornis abans de la foscor. 
  • Coneix els riscos d’allau: entén el risc d’allau a la zona que has escollit i pren les precaucions adequades. 
  • Comprova els signes d’hipotèrmia: aprèn els signes d’hipotèrmia i estiguis atents, especialment en condicions de fred i humit. 
  • Empaca sempre els elements essencials: inclou una farmaciola, un refugi d’emergència, eines de navegació i dispositius de comunicació al teu paquet. 
  • Considera les dinàmiques de grup: pensa en la teva parella, els seus objectius per al dia, així com les seves capacitats físiques i mentals. Un fet interessant és que la gran majoria de les víctimes mortals per allaus s’atribueixen a una mala presa de decisions en un grup.  

Què fer abans de la caminada

Una planificació pensada és el que necessiteu abans de dirigir-vos als senders.  

Comprova el temps

Estiguis al dia de la previsió meteorològica i estiguis preparat per a les condicions canviants. Vesteix-te i empaca en conseqüència en funció de les temperatures i les precipitacions previstes, però també tingues en compte que pot passar l’inesperat 

Estudiar una previsió meteorològica fiable específica de la teva regió i considerar el teu objectiu del dia en funció de la previsió farà que els teus plans siguin més factibles i feliços. Si us trobeu en un entorn muntanyós, és convenient consultar el butlletí local d’allaus. 

Estudi de la ruta

Investigueu i entengueu a fons el camí que teniu previst fer. Coneix el terreny, els perills potencials i qualsevol consideració específica per a les condicions hivernals. Fins i tot si l’has fet moltes vegades a l’estiu, el terreny no es veurà igual amb el seu abric d’hivern.  

 

Informeu els vostres éssers estimats

Igual que a l’estiu, informa sempre algú dels teus plans de caminades. Comparteix la teva ruta, l’hora prevista de tornada i qualsevol informació d’emergència. Això garanteix que l’ajuda es pugui enviar amb la màxima rapidesa i precisió possible. 

Porta els elements essencials d'emergència

A més dels elements essencials esmentats anteriorment, porteu menjar, aigua i roba addicionals. Una llanterna frontal, una multieina, una manta de supervivència i materials per encendre foc també són valuosos en cas de situacions inesperades. Portar un dispositiu de seguiment GPS de mà amb una funció de balisa de rescat també us pot ajudar a localitzar-vos en cas d’emergència. 

Durant la caminada

Mentre gaudeixes del bell paisatge, tenim més consells per dir-te per mantenir-te segur durant la teva caminada d’hivern 

Arribeu aviat al camí

Començar d’hora maximitza les hores de llum i permet un ritme més relaxat. També serveix per esmorteir la caminada en cas que duri més del previst. Les condicions de la neu sovint es deterioren ràpidament a mesura que avança el dia amb l’augment de les temperatures i el sol.  

El que pot haver estat un passeig pel parc al matí, mentre vas corretejar a la neu amb les teves micropuntes, es pot convertir en un malson de forats de petjades per l’escalfament del mantell de neu de tornada al teu punt de partida. També és prudent tenir en compte l’aspecte del pendent i com això afecta l’escalfament i el refredament de la neu. Us hem esmentat de consultar la previsió d’allaus si esteu a la muntanya? 

Utilitzeu un bon dispositiu GPS

Un dispositiu GPS fiable és essencial per a la navegació, especialment a l’hivern, quan les marques de senders poden quedar enfosquides per la neu. Assegureu-vos que el vostre dispositiu estigui completament carregat i que porti bateries de recanvi. Com ja s’ha esmentat, alguns models de dispositius GPS poden funcionar també com a balises de rescat d’emergència, per la qual cosa val la pena comprovar les característiques del dispositiu preferit.  

Consells bàsics sobre roba per a l'excursionisme d'hivern

Llegint fins aquí, entens que és crucial vestir-se correctament mentre fas excursions a la neu. Aquí tens uns quants consells més: 

  • Evita el cotó: el cotó reté la humitat i pot provocar hipotèrmia. Opta per teixits que absorbeixen la humitat que mantenen la suor lluny de la pell. 
  • Tenir almenys 1 capa aïllant: les capes aïllants atrapen la calor prop del cos. Tria materials com el polar o la llana per a un millor aïllament.  
  • Tapa les orelles, el cap i el coll: un barret càlid que cobreix les orelles, juntament amb un tubular, ajuda a retenir la calor i protegir-se dels vents freds. 
  • Protegeix els teus ulls: la neu pot encegar i el reflex del sol a la neu pot causar ceguesa per la neu. Utilitza ulleres de sol o ulleres amb protecció UV. Això t’atrapa, així que no t’oblidis! 

Roba BUFF® essencial per a les caminades d'hivern

Per últim, però no menys important, consulta totes les nostres opcions per a les teves excursions d’hivern.  

Barrets 

Un barret o gorra de llana funcionen bé per retenir la calor, especialment en condicions de vent. Tria’n un que et cobreixi completament les orelles. Enllaços a barrets 

Gorres 

Una gorra de visera ajuda a protegir la cara del sol i la neu, millorant la visibilitat i evitant l’enlluernament. Enllaç a gorres 

Escalfadors de coll 

Mantingues el coll i la barbeta calentes.  Un tubular proporciona un aïllament addicional per al coll i es pot tirar cap amunt per cobrir-se la cara en condicions extremadament fredes. No és prou calent? Prova d’utilitzar dos o més tubulars com a part del teu sistema de capes ultralleuger.  

Explora per Tag